2009. július 12., vasárnap

Quiche Lorraine, a franciák pizzája


Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étel a quiche, amit eredetileg vasserpenyőben készítettek a német határ közelében. A név eredete is utal a közeli szomszédságra, hiszen a quiche szó a német kuchen-ből franciásodott. Mára már egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel. Alkalmas a „hűtőtakarításhoz”, mivel minden maradék bátran felhasználható. Néhány próbálkozás után mindenki kibontakoztathatja kreativitását, és újabbnál újabb töltelékeket találhat ki. Nem kelt tésztából készül, ezért elkészítése könnyű.
A legismertebb quiche a klasszikus Quiche Lorraine, mely viszonylag kevés hozzávalót igényel. Kell bele jó minőségű húsos szalonna, tojás, magas zsírtartamú tejföl. Ha egy kevés hagymát is adunk az előzőkhöz, akkor már Quiche Alsacienne-ről, azaz elzászi quiche-ről van szó.
Azonban ha egy kis kemény sajttal gazdagítjuk, akkor megint egy másfajta quiche az eredmény. Ami viszont minden quiche-nél azonos, az a tejszínes-tojásos szósz, amivel a ”belevalókat” leöntjük vagy elkeverjük. Ez fogja össze az egészet.
A quiche-ben az is nagyon szerethető, hogy igazából egész évben elkészíthető, az éppen aktuális zöldségek felhasználásával. Mehet bele: paprika, paradicsom, póréhagyma, cukkini, spenót vagy akár gomba is.
A zöldségeken kívül gazdagíthatjuk pirított csirkemellel, darált hússal, de tehetünk bele kagylót, rákot, sonkát vagy olasz szalámi. Jóformán bármit bele lehet tenni. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, mascarpone, zabpehely. A fűszerezést is kedvünk szerint variálhatjuk: őrölt borssal, szerecsendióval, fehér borssal, római köménnyel, curry-vel, fokhagymával is gazdagíthatjuk.

Az én Kis lorenem most így készült:

Hozzávalók a tésztához:

30dkg liszt-12.5 dkg lágy margarin-1 tojás-2 tk só- kevés víz

Töltelék:

4 db tojás-4 dl tejszín( A tejszín egy részét lehet tejjel v. tejföllel is helyettesíteni)-10dkg reszelt eidami sajt-1/4 cukkíni-3 kisebb fej gomba

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrom és kb fél órára hűtőbe rakom. Amíg a tészta pihen addig a sütőt 160 fokra előmelegítem, a cukkínit és a gombát vékony szeletekre vágom. Egy tálban összekeverem a tojásokat a tejszínnel és a reszelt sajttal. A tésztát kör alakúra nyújtom és kivajazott piteformába teszem. A tetejére rárakom a cukkíni és gombaszeleteket, majd leöntöm a tejszínes töltelékkel. 160 fokos sütőben kb 50 percig sütöm. Annyira jól sikerült, hogy 10 perc alatt elfogyott:-)

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon jó kis összefoglaló.
A kaja pedig tetszik.

mayertimi írta...

Nekem is :-))
Szoktál az Aldiba járni? Ott képzeld találtunk egy pizzát, 180-190 forint között van. És szerintem isteni finom. (egy emberes) Pedig nem gondoltam hogy ennyi pénzért még lehet kapni jót.
Aki akarja egy picit fölturbózhatja sajttal, nekem muszáj, mert Bálint sajt fun :-)))))

Miner.hu írta...

Szia!

Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog RSS-ét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

Üdvözlettel:
Miner.hu