2010. április 15., csütörtök

Kölespuding (Tejmentes)


A kölesről:
Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében.
Sok szilíciumot tartalmaz, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, ill. B karotint, B1 és B2 vitamint.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben levő fiataloknak, gyermekeknek.
Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat, körmöket erőssé teszi, könnyen emészthető.
Magas a fűtőértéke, sok szerves sót és rostanyagot tartalmaz.
Vese és hólyaggyulladásra is jól alkalmazható, a lép gyógyszereként ismerik.
Kölespuding
Hozzávalók:
-1 csésze köles
-2 csésze víz
-kb 3-4 dl ananászlé (100%-os)
-kb 2 dl kószuszreszelék
-méz
-vanilia aroma
Elkészítés:
A kölest megmosom és kétszeres mennyiségű vízben egy csipet sóval odarakom főni (lefedve). Ha elfőtte a levét leveszem a tűzről, konyharuhába jól bebugyolálom a lábast és kb 20 pecig pihentetem.
A kész kölest a többi hozzávalóval együtt egy mélyebb tálba öntöm és botmixerrel alaposan összeturmixolom. (Lehet turmixgépben is készíteni) Ha nagyon sűrű akkor még lehet hozzá ananászlevet önteni. Tálkákba rakom és a hűtőben lehűtöm.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon jól néz ki. Guszta. És a kis formák, meg a fa tartó csúcs

Limara írta...

Milyen jó lett volna a VKF-re! :) Gyönyörű!

Wise Lady írta...

Á de szépek!