2010. január 13., szerda

Hamis Nyírségi gombócleves

Hozzávalók:
4 szál sárgarépa- 3 szál petrezselyemgyökér- 1 zeller-1 fej vöröshagyma-fél üveg zöldborsó-fél üveg zöldbab ( kb 20 dkg)- 20 dkg gomba- 2 db leveskocka-1 evőkanál liszt- vaj a rántáshoz- 2 dl tejszín- 1 tojássárgája-fél citrom leve.

A gombóchoz: 40 dkg krumpli-15 dkg liszt-1 tojás-só-kevés reszelt szerecsendió.

Elkészítés:A feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret és gombát hidegvízben felrakom főni. Ha felforrt hozzáadok két leveskockát. Amikor a répa megpuhult, hozzáadom a borsót és a zöldbabot. Közben a krumplit meghámozom kockára vágom és megfőzöm. Ha megfőtt leöntöm a levét, összetöröm, kihűtöm, majd hozzáadom a lisztet a tojást a sót, a szerecsendiót és tésztát gyúrok belőle.
A vajból és a lisztből világos rántást készítek és besűrítem vele a levest. Ezután jöhetnek a gombócok. A tésztából vizes kézzel gombócokat formázok és a levesbe dobom őket. Miután feljöttek a leves tetejére, még pár percig főzöm. A legvégén, amikor már levettem a tűzről a levest, beleöntöm a tojássárgájával elkevert tejszínt (legírozom) és kész is.

2 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Ezt a levest nagyon szeretném, az biztos.

Gyöngyi írta...

Nagyon szeretem a leveseket, feltétlenül ki kell próbálnom ezt a finomságot, nagyon jól néz ki!
Köszönöm!