2010. február 3., szerda

Mézes-mustáros szejtán szelet







Végre sikerült magam rászánni, hogy szejtánt készítek házilag. Sokkal bonyolultabbnak és időigényesebbnek gondoltam, mint amilyen valójában. Szejtánt nemrégen ettem először. A kislányom bekapott egy jó kis rota vírust, kórházba kerültünk és Moncsi barátnőm hozott nekem az issteni gombás szejtánjából. Nem igazán volt étvágyam akkoriban, de ez olyan finom volt, hogy nem tudtam nem megenni. Akkor elhatároztam, hogy én is készíteni fogok szejtánt. Szükségünk van a tejterméken kívüli fehérjére, ha már nem eszünk húst. A szejtán magas fehérjetartalma vetekszik a szójáéval. Igaz kiegészítésre szorul mert nem teljesértékű. Fehérjén kívül tartalmazza még szinte az egész B vitamin családot, niacint, E- vitamint, vasat, rezet, mangánt, kalciumot, szelént és foszfort.



Szejtán készítése:



Hozzávalók: 1 cs 250g-os búzasikér (ebből kb 600g búzahúst kapunk), fűszerek: dm ben kapható Klare Gemüsebrühe levespor, vagy vegamix. Mind a kettő Alnatura termék.- só. Ha a levesport választjuk akkor külön sót mer ne rakjunk bele. -Leveskocka






Elkészítés: A búzasikért összekeverjük a levesporral, vagy a vegamixel. Mehet bele bátran. Én két evőkanállal raktam bele. Majd felöntjük kb 4 dl meleg vízzel. A búzasikér csomagolásán feltüntetett vízmennyiség 2.5 dl, de az kevés. A felesleget, megy úgyis le lehet önteni róla. Ha felöntöttük a melegvízzel, pillanatokon belül egy gumiszerű masszát kapunk. Dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle cipókat. Én 4 cipóra osztottam ezt a mennyiséget. A cipókat legalább 10 percig pihentessük. Közben forraljunk fel egy nagyobb lábasban vizet, egy leveskockával. Ha felforrt, dobjuk bele a cipókat és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Akkor szedjük ki. Vágjuk a kívánt formára, (Én szeleteltem és kockáztam) majd legalább fél órán keresztül főzzük tovább. Jól meg fognak dagadni. Szűrjük le, hűtsük ki és tetszés szerint készítsük el, minha hús lenne. Amit nem használunk fel, azt nyugodtan fagyasszuk le. Én legelőször rántva készítettem el. Nagyon ízletes és laktató volt. Most a Mézes-mustárosat próbáltam ki. Sajnos keveset vettem ki a fagyasztóból. Egy morzsa sincsen belőle:-)



Mézes-mustáros szejtán, hozzávalók:



Kívánt mennyiségű szejtán a fagyasztóból- méz-mustár-olivaolaj-fűszer(most sültcsirke fűszersót használtam)



Elkészítés:



A mézet, mustárt, olivaolajat és a fűszersót egy tálban keverjük össze. Pácoljuk be vele a felengedett szejtánszeleteket. Minél több ideig áll a páclében annál finomabb lesz. Én este pácoltam be és délben készítettem el.



Kevés olajat forrósítsunk fel egy serpenyőben és mindkét oldalát süssük át a búzahusiknak. A végeredmény elmondhatatlan:-)

1 megjegyzés:

Marcipán és Frutti írta...

Legközelebb tegyél bele pici ketchupot és összenyomott fokhagymát.Úgy még még még...