2009. június 1., hétfő

Ismét tészta


Nincsen nálunk, nap tészta nélkül. A tegnapi tésztaadagot a parikás krumpliba szaggatott nokedlin kívül a Vargabéles tette ki. Nem csináltam édesre, pont jó lett. Oly annyira, hogy mára el is fogyott.

Hozzávalók:

Egy 22 cm et tortaforma(lehet tepsi is, de nekem most ehez volt kedvem)-3 db rétestészta-130g száraz szélesmetélt-300 g túró-2 db tojás-60g cukor-1 1/2 dl tejföl-25 g vaj-2 tk vanilia kivonat-izlés szerint mazsola(én kihagytam)-1/2 citrom reszelt héja.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 170 C-ra, és előveszem a tortaformát. A tortaforma kör alakját kivágom az egyik réteslapból, majd félreteszem. A tortaformát olvasztott vajjal kikenem, majd minden lapot megkenve, kibélelem a 2 megmaradt teljes réteslappal. Először felrakom a vizet forrni. Ha kezd zubogni teszek bele egy csipet sót és egy evőkanál olajat. Majd a metéltet megfőzzöm a vízben kb 3-4 perc alatt. Ha kész, leszűröm, hideg vízzel leöbítem, lecsepegtetem, félreteszem. A túrót illával áttöröm, maj hozzákeverem a tojások sárgáját, a cukor felét, a vajat, a citrom reszelt héját és a vanilia kivonatot. Alaposan összedolgozom és összekeverem a tésztával. A tojások fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verek és óvatosan hozzákeverem a tésztához. A tésztát a tortaformába öntöm és elsimítom a tetejét. A körbe lelógó réteslapokat rétegenként, lekenve az olvasztott vajjal ráhajtom a tésztára, majd lefedem a kör alakúra vágott rétestésztával. Végül ezt is lekenem olvasztott vajjal. 170 fokos sütőben kb 40-50 perc alatt megsütöm.

2 megjegyzés:

mayertimi írta...

Szia ... ez nagy kedvenc én cérnametéltből ismerem :-))

Wise Lady írta...

De jó! Végre valaki, aki nokedlit szaggat a paprikáskrumpliba! Én is szoktam, nem mindig, de minden másodikba.